четвер, 12 червня 2014 р.

"З точки зору троля" антологія

С точки зрения ТролляОстаннім часом мене потягло на казки.Але не на звичайні, а на нестандартні. Причина цього, напевно, в тому, що більшість казок я в дитинстві читала майже неадаптованими і класичні прилизані варіанти звичних сюжетів навівають на мене смуток.
Збірка "З точки зору троля" - це збірка перелицьованих казок, головними героями у яких виступають традиційні негідники - тролі, відьми, злі чаклуни та мачухи.
Казки написані різними авторами, у різних форматах і, відповідно, різні за якістю. Є хороші казки, а є погані. Є парочка зовсім нікудишніх. В принципі, у кожній антології присутня така проблема.
Найбільше мені сподобалися казки Нікса Гарта та Делії Шерман (твори останньої, як і багатьох інших авторів з антології, не те що українською - навіть російською не перекладені) ну і Ніла Геймана, у нього взагалі талант до перелицьовування казок.
Казки Ніни Кірікі Хофман, Мідорі Снайдер, Елен Кушнер, Катрін Валенте та Пітера Бігла також цікаві та незвичайні.
А от вірші Венді Фрот та Джозефа Статона - це, як на мене, повний провал. Так само, як оповідання Холлі Блек, яка, намагаючись виправдати вовка з "Червоної шапочки", відійшла аж надто далеко від сюжету. Та й Майкл Хофман, написавши про Румпельштільцхена, не впорався з поставленим завданням - до головного героя не відчуваєш навіть співчуття, не кажучи про виправдання. Просто огида до цього персонажа поширилася ще й на короля з королевою, ото й  усе.
Інші казки зі збірки також непогані, хоч особливих емоцій не викликали.
Книгу можна скачати безкоштовно Тут. Не купуйте російського. І любіть Україну ;-)

Немає коментарів:

Дописати коментар