пʼятницю, 29 серпня 2014 р.

Діана вінн Джонс "Дев'ять життів Крістофера Чанта"

Якщо коротко, то це шедевр. Ні, серйозно. Це така дитяча казка, яку у вісімнадцять років читаєш з не меншою цікавістю, ніж у десять. Це казка, яка не робить знижки на вік читача і показує правду. А ще це кількасот сторінок цікавих пригод, суто англійського гумору і мандрівок мальовничими й цікавими світами.
 У Діани вінн Джонс прекрасний дар - писати про сумне з посмішкою. Дитинство у Крістофера було просто жахливе, але тим не менш про нього читаєш з посмішкою і тільки копнувши глибше розумієш, що тут плакати треба. І навіть розуміючи це все одно смієшся: з того, як ловили Трогмортена; з того, як Крістофер дивився чи не ховають подруги його матері риб'ячих хвостів під сукнями; з того, чим, на думку хлопчика гувернантки відрізняються від няньок...
У цій книзі я нарешті прочитала логічну (для людини, котра не спеціаліст з  фізики) теорію множинності світів і це не може не радувати. Так само радує те, що діти у книзі це не маленькі янголята і не глина, з якої слід виліпити людину (останнім грішать автори-моралізатори). Діти у розумінні автора відрізняються від дорослих лише обсягом знань та досвіду, тож і вони можуть накоїти чимало як лиха, так і добра. І не варто скидати всю вину за те, що Крістофер накоїв, на "жорстоких дорослих". Хлопчик і сам доклав чимало зусиль, щоб заварити ту кашу, яку змушений був розгрібати в останніх розділів. Хоча нікуди правди діти, з його думкою мало хто рахувався
А ідею живої богині пані Джонс явно позичила в Непалі. Щоправда непальська богиня милосердніша - коли дівчатка-богині виростають, то просто повертаються додому, а не помирають.
Висновок: дивись перше речення. Як добре, що це лише початок циклу =)
Скачати книгу можна тут. "Видавництво Старого Лева", до речі, видало вже дві книги Діани вінн Джонс, щоправда, з циклу "Мандрівний замок". Але може вони й до "Світів Крестомансі" колись доберуться?
Не ставте хрест на українському книговидавництві. І любіть Україну

Немає коментарів:

Дописати коментар